Facebook

Съвременният учител - сърцевед!

Съвременният учител - медиатор!

Съвременният учител - модератор!

СУ Тодор Кирков
Средно училище в град Ловеч

ПАТРОНЪТ НА МОЕТО УЧИЛИЩЕ

 

  За много българи, оставили следа в историята ни, може да се каже много, но за нашия патрон, националреволюционера Тодор Кирков, не може. Малкото, което се знае за него, е наистина свято и буди уважение и възхищение.

    Тодор Стоянов Кирков е роден на 28 октомври 1847г. в ловешкия квартал „Вароша“ и умира на 24 юни 1876г. едва на 28 години.Той е най-голямото от шестте деца на Стоян Конов и Кена Драсова. Почти 20-годишен се включва в националноосвободителната борба с цялото си сърце и душа. През 1875г. емигрира във Влашко. Там участва в заседанията на Гюргевския комитет, където се взима решение за подготовка на Априлското въстание. Определен е за помощник на Стефан Стамболов, който е главен апостол на Първи търновски революционен окръг. За младия революционер това е голяма чест и отговорност. Преминава нелегално р. Дунав и се завръща в родината точно когато се подготвя Априлското въстание. В създадената Тревненска чета е определен за подвойвода, откъдето идва и прозвището му „ Войводата“. Той ръководи четата в най-решаващото сражение в Габровско и успява да измъкне своите четници от обръча на врага, макар това да е с цената на много жертви.

    Българската история е богата както на велики събития, така и на срамни предателства. Нашият патрон Тодор Кирков става жертва именно на такова срамно дело, в резултат на което е заловен. Властите го осъждат на смърт чрез обесване. За назидание на всички , които са се осмелили да вдигнат оръжие срещу властта, присъдата му трябва да бъде изпълнена в родния му град  Ловеч.

   Последните мигове от живота на войводата са най-запомнящи се. Ние, неговите потомци, трябва да се гордеем, че той не е молел за милост, не е склонил глава, а е крачил гордо към бесилката, предизвиквайки уважение дори у своите палачи.

   Аз съм горд, че уча в училище, което носи името на този макар и кратко живял, но велик българин. Моето училище е втората исторически създадена гимназия в град Ловеч.

   Всяка година ние, учениците от СУ „ Тодор Кирков“, свеждаме глава пред паметта му и поднасяме цветя на признателност пред неговия паметник. Той е построен през 1901г. от благодарните ловешки граждани на Табашкия площад, мястото, където тогава се е издигала бесилката. Сега той също носи името на нашия патрон – Тодор Кирков, „Войводата“.